Lněný olej
Lněný olej lisovaný za studena má vysoký podíl nenasycených mastných kyselin, působí příznivě na oběhový systém, kompenzuje škodlivé účinky jiných tuků (zejména živočišných) a posiluje imunitu organizmu.
Čerstvý má vyloženě léčivé účinky pro vysoký obsah omega – 3 mastných kyselin a celkově příznivý vliv esenciálních mastných kyselin. Protože obsahuje více než 50 % alfa – linolenové kyseliny je raritou mezi potravinami.
Nesmí se zahřívat a je třeba jej přidávat až po dokončení jídla. Starý olej chutná hořce a je zdraví škodlivý. Pro zachování kvality musí být olej v tmavých lahvích, skladován v chladu. Z tohoto důvodu je olej lisován až po objednání a do dvou dnů po vylisování je odesílán zákazníkovi.
K ČEMU JE DOBRÝ?
- Prevence rakoviny (výzkum Dr. Johanny Budwig)
- Čistí cévy od tukových nánosů
- Zvyšuje imunitu
- Posiluje trávení
- Pomáhá při snižování váhy
JAK UŽÍVAT?
- Doporučuje se užívat ve množství dvou až tří kávových lžiček denně k obohacení jídla. Bude-li se zdát zpočátku jeho chuť nezvyklá, je možné jej smíchat například s olivovým olejem nebo užívat spolu s máslem. Je možné si dopředu připravit směs másla a lněného oleje v poměru
asi 1 : 1, čímž vznikne z másla dietně vyloženě přijatelná a prospěšná potravina - Léčebná kůra (anebo jen zdravá svačina) se připraví snadno a rychle – smíchejte 1 díl oleje a 3 díly měkkého nízkotučného (do 1%) tvarohu, ochuťte medem, lesním ovocem nebo ořechy (ne arašídy). Pořádně promíchejte a jezte jednou denně.