Ostropestřecový olej
Olej z ostropestřce je lisován za studena přímo ze semen díky čemuž v sobě zachovává všechny důležité minerální látky, vitamíny (přírodní vitamin E) a hlavně mastné kyseliny.
Olej z ostropestřce je bohatým zdrojem esenciálních nenasycených mastných kyselin:
- kyselina linolová (59 %),
- kyselina olejová (cca 21 %),
- kyselina palmitynová (10 %),
- kyselina stearová, arachidonová
a behenová (10 %).
UŽÍVÁNÍ SAMOSTATNÉ
Olej z ostropestřce (jako zdroj mastných kyselin a vitamínu E) doporučujeme užívat samostatně 1–2 lžičky denně. Užíváme především pro příznivý vliv oleje na dobré trávení a správnou funkci srdce. Zároveň pomáhá udržovat normální hladinu cukru v krvi a zvyšuje přirozenou obranyschopnost.
STUDENÁ KUCHYNĚ
Měl by být užíván pouze za studena, protože při zahřívání ztrácí své cenné vlastnosti. Má příjemně máslovou chuť s mírným nahořklým podtónem.
Olej z ostropestřce lze použít do: salátových zálivek, smoothie, chlazených polévek, omáček, pochoutek, past a k omaštění hotových pokrmů, například brambor, špaget, kaší.
ZEVNÍ POUŽITÍ
Olej z ostropestřce je vhodný k ošetření různých dermálních problémů, akné a ekzémů, křečových žil, hemeroidů, je vhodný k masážím a na péči o vlasy.